UPSC/SSC G.K. Quiz 25

1. The method of Constitutional Amendment is provided in :
(a) Article 348
(b) Article 358
(c) Article 368
(d) Article 378

2. Podedure for creation of Legislative Council in States has been desxribed in which Article of the Constitution ?
(a) Article 69
(b) Article 169
(c) Article 269
(d) Article 369

3. The word ‘Hindus in Artcile 25 of the Constitution of India does not include ?
(a) Buddhists
(b) Jains
(c) Sikhs
(d) parsees

4. ‘Equal pay for equal work’ has been ensured in the Indian Constitution as one of the-
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundalmetal Duties
(d) Economic Rights

5. The Union Executive of India consists of-
(a) The President, Vice-President and the Council of Ministers only
(b) The President and the Council of Ministers only
(c) the President, the Vice-President, the Council of Ministers and Lok Sabha Speaker
(d) The President, The Prime Minister, Deputy Chairman of Rajya Sabha, Lok Sabha Speaker

6. The Indian Parliament consists of-
(a) Lok Sabha only
(b) Lok Sabha and the President
(c) Rajya Sabha and Lok Sabha
(d) The President, Rajya Sabha and Lok Sabha

7. Economic Survey is presented in Parliament every year-
(a) Before the presentation of budget for the coming year
(b) after the presentation fo budget for the coming year
(c) after the presentation of finance bill
(d) and has no relation with the presentation of budget

8. Who will decide the office of Profit ?
(a) President and Governor
(b) Union Parliament
(c) Supreme Court
(d) Union Public Service Commission


9. When a Bill is referred to a joint sitting of both the Houses of Indian Parliament, it has to be passed by-
(a) a simple majority of members present and voting
(b) Three-fourths majority of members present and voting
(c) Two-thirds majority of the House
(d) Absolute majority of the total membership of the Houses


10.The disputes regarding the election fo the President and Vice-President of India are dicided by the-
(a) Parliament
(b) Election Commission
(c) Supreme Court
(d) High Court


Answer- 1.(c) 2.(b) 3.(d) 4.(b) 5.(a) 6.(d) 7.(a) 8.(b) 9.(a) 10.(c)

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button